Anish Kapoor

Niet over te slaan, dit prachtige werk van Kapoor – in eigendom van de Pont. Toen ik het voor het eerst zag snapte ik niet goed wat ik zag. Je kijkt een kleine kamer binnen en ziet er cirkel liggen van een intens blauw pigment. Gruis. Het lijkt fluweel, zo zacht als een stof die langs je arm glijdt. Tegelijkertijd heeft het werk diepte en denk je dat de cirkel verdwijnt in de grond. Ik vind het wonderlijk.
Rondom de cirkel gebeurt weinig, het blauw trekt al je aandacht.

Deze intense kijkervaring geeft je het gevoel dat de kunstenaar menens is. Hij wil je iets later zien en ervaren. Is het de kleur die je raakt, of de eenvoud? En vind je dit eigenlijk wel kunst en waarom dan? Over die vragen dacht ik na toen ik dit werk zag, op een moment dat ik nog helemaal niet met kunst bezig was.

Vol verwachting kijk ik uit naar het werk dat Kapoor binnenkort zal onthullen voor het 25-jarige de Pont. Dat kan niet anders dan adembenemend worden.