Staand zelfportret, Paul Citroen

Ik ben gevallen voor de groene achtergrond met het gele hoofd. Waarom kiest hij juist deze kleuren? Ook de sobere sfeer heeft een aantrekkingskracht op mij.
Met één hand in zijn broekzak schildert hij zichzelf en hij lijkt daarmee iets te willen vertellen. Schalks kijkt hij mijn kant op, terwijl hij zegt: ‘kijk mij eens schilderen, vind je het mooi?’.
Ik zie een eigengereide man die met zijn penseel een prachtig zelfportret op papier heeft gezet. Zijn zwarte alpinopetje staat recht op zijn kleine hoofd en hij is met een penseeltje in de weer. Misschien schildert hij wel dit zelfportret.

Paul Citroen gebruikt in zijn werken zowel penseel als het potlood. Hij maakt realistisch, maar ook abstract werk. Van mijn moeder kreeg ik onlangs een boekje met portretten van Citroen, daarin lees ik dat hij lange tijd docent is geweest aan de Haagse kunstacademie. Dat verklaart waarom zijn werk zo kundig en beheerst is. Wat mij betreft is Citroen, overigens een Belg, één van de beste portretkunstenaars die er is.